Este unul dintre cele mai populare alimente, este folosit de sute de ani de popoare din toată lumea și cunoscut pentru beneficiile sale, însă nu a fost ferit de mituri, deși în spatele acestora nu se află informații precise, ci de cele mai multe ori zvonuri repetate și neverificate.

Vorbim, desigur, despre iaurt, un aliment ușor de integrat în orice dietă, care în anumite momente a căzut pradă miturilor. Vorbim astăzi despre câteva dintre cele mai populare dintre ele și încercăm să vă arătăm de ce acestea intră exclusiv în categoria miturilor, nu a adevărului.

Iaurtul de casă sau cel din comerț?

MIT: Iaurtul de casă este mai bun decât cel din comerț.

Ceea ce trebuie să știi este însă că etapele de realizare a iaurtului sunt în general aceleași, diferențele apar din condițiile de igienă și siguranță alimentară, din standardele de calitate și din fermenții folosiți.

Astfel, în primul rând este vorba despre calitatea laptelui folosit: laptele folosit în fabrică este analizat și testat pentru eventuale reziduuri de antibiotice, toxine sau microorganisme patogene, iar laptele contaminat nu va fi folosit pentru lactate.

Apoi, vorbim despre controlul asupra fermentării: Danone de exemplu, cercetează de peste 100 de ani produsele lactate și a identificat în acestea fermenți cu anumite calități, care dau un gust specific și o anumită textură produselor sale. Fermenții sunt bacterii lactice benefice, de fapt un fel de maia, de iaurt concentrat, care dau beneficiile digestive ale iaurturilor*. In cazul iaurturilor realizate în casă nu avem cum să știm ce bacterii din aer pot ajunge în lapte.

In plus, în cazul iaurtului procesat, temperatura la care are loc fermentarea și durata acesteia este controlată cu exactitate, răcind iaurtul la momentul optim pentru un gust echilibrat.

*Culturile vii din iaurt facilitează digestia lactozei din produs la persoanele care au dificultăți în digerarea lactozei

Conservanții și termenul de garanție al iaurtului

MIT: Cu cât rezistă mai mult, cu atât are mai mulți conservanți. În iaurturile simple nu este permisă folosirea conservanților, conform legii. Laptele folosit de Danone la fabricarea iaurtului este pasteurizat, ceea ce distruge microbii responsabili de alterare. După aceea, laptele este fermentat de fermenții (bacteriile lactice benefice), care creează o barieră împotriva pătrunderii altor microbi. În final, paharele închise ermetic protejează de degradare anumite componente (de exemplu împiedică râncezirea grăsimilor).

Apoi, secretul păstrării îndelungate a calității produselor Danone constă în igiena perfectă pe tot fluxul de fabricație și lanț de frig continuu în distribuție și vânzare. Termenul de valabilitate este strâns legat de calitatea ingredientelor și a procesului de producție. Danone controlează strict calitatea materiilor prime, liniile de producție sunt performante, iar ambalajele folosite sunt de unică folosință și perfect sigilate, păstrând produsul în condiții favorabile. Calitatea microbiologică foarte bună și rezistența la alterare sunt realizate exclusiv printr-o igienă exemplară pe tot fluxul de fabricație.

În acelaşi timp, iaurturile sunt produse acidofile (conţin acid lactic rezultat din fermentarea laptelui) ceea ce le conferă o „auto-protecție”. Acidifierea este o metodă obișnuită de a feri alimentele de alterare și de a le păstra timp îndelungat (murături, marinate). Dacă produsele sunt păstrate la frig, conform recomandării, între +2 și +6 grade Celsius, ele își păstrează calitățile până la data expirării.

Originile bacteriilor din iaurt

MIT: Bacteriile din iaurt sunt de origine vaginală sau fecală Iaurtul se obține din lapte care este pasteurizat și răcit, apoi se adaugă fermenți (bacterii benefice) aparținând genurilor Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus termophilus. Fermentarea laptelui înseamna de fapt că bacteriile transformă o parte din lactoza existentă în lapte și generează acid lactic, iar aceasta conduce la coagularea proteinelor și schimbarea stării laptelui din lichid în consistent (semisolid), la gustul acrișor și la proprietățile digestive* bine cunoscute de sute de ani ale iaurturilor. Conform standardelor internaționale, în plus fata de genurile menționate mai sus, în iaurt se mai pot folosi și alte tipuri de bacterii, cu beneficii specifice. Există numeroase subspecii de Lactobacillus și de Bifidobacterium utilizate în alimente sau în suplimente probiotice.

Toate bacteriile benefice folosite de Danone în produsele sale au fost obținute doar prin izolarea din produse lactate, în cursul cercetărilor științifice pe care compania le-a realizat în ultimii 100 de ani.

De menționat ca în organismul uman trăiesc în simbioză numeroase bacterii benefice, cu rolul de a ne proteja și a menține echilibrul funcțional al organismului uman. Flora intestinala, numită și microbiota, include mai mult de 400 de specii de bacterii, al căror număr depășește de 10 ori numărul celulelor din țesuturile corpului uman.

SECRETELE IAURTULUI GUSTOS

ACASĂ LA DANONE

Modul în care iaurtul gustos de la Danone este produs a putut fi descoperit la Ziua Porților Deschise Danone, un eveniment special care s-a ținut la Fabrica Danone pe 26 octombrie, în care 150 de consumatori curioși s-au înscris în nici 24 de ore.

Pentru cei care nu au avut ocazia să ocupe unul din cele 150 de locuri dedicate acestui eveniment, pe acasaladanone.ro poți vedea cum a fost la Ziua Porților Deschise 2019.

Danone