Conform studiilor de specialitate, iaurtul este plasat în categoria alimentelor sănătoase, alături de legume și de fructe, pentru că are un conținut semnificativ de nutrienți esențiali pentru organism și o valoare calorică mică. Acesta este recomandat în alimentația zilnică, datorită beneficiilor sale.

Este o sursă de calciu, grăsimi bune și proteine

La fel ca laptele din care este făcut, iaurtul este o sursă valoroasă de calciu, conține grăsimi pe bază de acizi grași cu lanţ scurt, glucide specifice (lactoză) și unele vitamine. Iaurtul joacă un rol important în dezvoltarea și menținerea țesuturilor (musculatura, organe vitale), deoarece este o sursă de proteine cu valoare nutritivă înaltă, care asigură organismului toți cei 9 aminoacizi esențiali. Este astfel un aliment valoros, atât prin nutrienții esențiali pe care îi conține, cât și prin proporția în care aceștia se găsesc în iaurt.

Ajută flora intestinală

O mențiune specială se cuvine bacteriilor lactice, tocmai cele care au fermentat laptele, transformându-l în iaurt și care ajung flora intestinală. În plus, bacteriile lactice din iaurt consumă o parte din lactoza din lapte și îmbunătățesc digestia lactozei, la persoanele care au o toleranță mai redusă la aceasta. De regulă, astfel de persoane nu pot consuma lapte, dar se împacă bine cu iaurtul, și, în acest mod, își pot completa aportul zilnic necesar de calciu.

Este recomandat în orice dietă

Iaurtul poate fi ușor integrat în orice dietă la orice vârstă. De altfel, iaurtul este prima recomandare a pediatrilor pentru diversificarea alimentației bebelușilor. Pentru un aport optim de calciu, ar trebui să consumăm zilnic minim 700 ml de lapte sau altă combinaţie de produse lactate, cum ar fi o cană de lapte (cca 250 ml), 250 g de iaurt și 50 g de brânză sau caşcaval. La vârsta adolescenţei şi după 50 de ani, nevoile de calciu sunt încă şi mai mari, fiind necesar consumul zilnic al unui litru de lapte sau echivalentului în alte produse lactate.

Secretele iaurtului gustos au fost dezvăluite și celor 150 de consumatori curioși care au venit pe 26 octombrie 2019 la Ziua Porților Deschise, eveniment care a avut loc la fabrica Danone, din București. Dacă nu ai reușit să prinzi un loc, poți să urmărești cum a fost pe Acasaladanone.ro, și, bineînțeles, te așteptăm la ediția de anul viitor. 

Danone